2017. március 14., kedd

"A digitális fejlődés gátja valójában nem a szilícium, hanem az emberi agy." (Laci)

A szabadúszóké a jövő! Nem, a jelen a szabadúszóké! Sőt, már a 12 éves Számlázz.hu-t is ez a lendületes, kreatív, nyitott réteg igényei hozták létre! A múlt szombati Freelancer Festival kerekasztala körül nemcsak erős és igaz, hanem meglepő állítások is elhangzottak. Vendégeinkkel hihetetlen inspiráló félórát (utána a terem előtt pedig még egyszer ennyit:) töltöttünk el - jövőre is megyünk! :)

Rejtő ezt a posztot úgy kezdte volna, hogy négy időtartam képviselői ültek a kerekasztal körül: 5 hónap, 4 év, 12 év, és 15 év... Ennyi ideje szakadtak ki a multinacionális és/vagy alkalmazotti lét kötelékei közül a Számlázz.hu Műhely "különkiadás" résztvevői, akik a Freelancer Festival hallgatósága előtt kiteregették szabadságuk titkait.


Schnellbach Máté alig fél éve szabadúszó "scrum master", azaz digitális projektmenedzser, korábban a Maven7 vezető elemzője volt, és azért döntött a szabadúszás mellett, mert szeretett volna több időt tölteni a kislányával (ez maradéktalanul összejött), és mert közölte, ő soha többet nem fog sales-elni - hát ez egyáltalán nem jött össze, sőt, viszont már élvezi..:)

Tölgyessy Zsófi 4 éve állt fel egy multi vezetői székéből, most "life & marketing coach", a Szeretem a vállalkozásom alapítója - ő viszont Ázsiában szeretett volna több időt tölteni, ami neki is működik, és mostantól szeretne kevesebb (=nulla) számlát kézzel kitölteni: a beszélgetés megérlelte benne az elhatározást, ideje minden téren a digitális eszközrendszer adta lehetőségekkel élve vállalkozni.

Stygár László azóta nevezheti magát szabadúszónak, amióta két társával megalapították a Számlázz.hu-t, idén 12 éve - hát nála egészen egyértelmű volt a motiváció. A "multinacionális vállalat", az "alkalmazotti lét" és az ezekkel járó kötöttségek őt olyan fajta borzongással töltik el, mint pókfóbiást egy állatkerti rovarházban tett rövid séta... Szolgáltatás-fejlesztési vezetőnk beállítottsága hamarosan talán "kreatív fóbiaként" még az orvostudományba is bevonul, hiszen ellenszenvéből egy több mint 40 ezer vállalkozó életét megkönnyítő szoftver született.

A kerekasztal-beszélgetés moderátorának Szabados Andreát kértük fel, aki ebből a szempontból "korelnök" volt, hiszen immár 15 éve nem tette be a lábát (alkalmazottként) nagyvállalathoz. Bár megbízást coach-ként elfogad akár a legnagyobb cégektől is, de számára a freelancer lét az egyetlen lehetséges életforma, amiben megtalálja önmagát, és erre a jelenségre még szuperhasznos szakmai terminusokat is ismer! :)

"Érdekelt a felelősség: zavart az, hogy a mások hibájának a következményeit viselem." (Máté)


A szabadúszó valóban sokkal inkább kényszerű polihisztor, mint a konkrét munkakört ellátó alkalmazott. Értenie kell a menedzsmenthez, az üzleti tervezéshez, a marketinghez, a sales-hez, ő végzi a sokak számára pókfóbiásan borzongató adminisztrációt, és még egy sor váratlan készséggel rendelkeznie kell.

"Egyik utolsó beszélgetésem az utolsó munkahelyem CEO-jával arról szólt, hogy én nem sales-elek soha többet, hagyjuk ezt, ez nem nekem való. Aztán eljöttem, és szabadúszóként sales-elek. Viszont az a különbség, hogy itt kapok visszajelzéseket, és még élvezem is." - meséli a változásról, ami valójában a fejében játszódott le: nem a sales lett más, hanem a motivációja.


"A digitális fejlődés gátja valójában nem a szilícium, hanem az emberi agy." (Laci)


Számlázz.hu-s történet, hogy néhány éve megtalált bennünket egy mobilflotta-szolgáltatással foglalkozó cég. Havonta egyszerre 5000 papírszámlát állítottak ki, és küldtek ki postán, ami a költségvetésükben havi 1 milliós tételként jelent meg. De nem is az a lényeg, hogy kiszámoltuk nekik: nálunk mindez 35 000 Ft-ba kerülne - hanem az, hogy még hónapokig kérdezgetett minket a hölgy, hogy hol van itt a turpisság, szerinte ilyen mértékű költségmegtakarítás egyszerűen lehetetlen... 
"Mi történt itt valójában? Volt egy folyamat, amit újra kellett gondolni." - mondja Laci, és éppen ebben a típusú újragondolásban segít 12 éve az általa fejlesztett szoftver.

"Szeretek a XXI. században, az internet, a kapcsolatteremtési lehetőségek, a digitális technikák adta lehetőségekkel élni!" Amit pedig szeretünk, és a hivatásunkká teszünk, az valójában sikerre van ítélve.


"USA-ban 2020-ra az emberek 40%-a freelancer lesz" (Zsófi)


Az a fajta szabadság, amit a digitális kapcsolódás jelent - emberek rendszerekkel, rendszerek rendszerekkel, emberek távoli emberekkel - korábban nemcsak elérhetetlen, hanem elképzelhetetlen is volt. Ha képesek vagyunk átállítani a szürkeállományt, tehát a szilícium után a gondolkodásunkat is upgrade-elni, akkor a fölöslegessé váló feladatok átadásával felszabaduló energiáinkat hatalmas teremtőerővé alakíthatjuk át.

Máté éppen erről a váltásról mesélt a beszélgetés vége felé: "Számlázz.hu-t ingyenes csomagban használom, papíralapú számlát állítok ki. Megírtam az ákombákom betűimmel a borítékot, elsétáltam a postára, beálltam a sorba, vártam, vártam... és rájöttem, hogy egy teljes órám elment az épp kiszámlázott projekttel csak az adminisztráció miatt. Inkább fel kellett volna adnom a Számlázz.hu-val.:)" - azóta természetesen helyette is mi postázunk. Vajon mi lett volna az a projekt, amibe ezt az 1 órát Máté értelmesebben beletolhatta volna?

Neked van fölösleges egy órád, amit elvennél bármelyik imádott projektedtől? 
Vagy inkább adnál magadnak még több időt ezekre a kreatív feladatokra? 
Lecserélted már az elavult elképzeléseidet?