Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Hogyan tűnhetnék ki a tömegből? De hogyan lovagolhatnám meg a trendek hullámait?

Hogyan értessem meg, rég engem keresnek? De hogyan magyarázzam el, mennyire új és különleges vagyok?

Hogyan építsek hálás közönséget? De hogyan értékesíthetnék közösség-építés nélkül?

Honnan csípjem fel az elegendő marketing-tudást? És honnan szerezzem az időt a megvalósításra?

Hol terem az értékes csapattárs? Vagy mégiscsak saját magamnak kéne kézben tartani a teljes marketing-folyamatot…?

Megannyi kérdés, melyekre valójában nem létezik helyes válasz – sőt, néha már kérdés-korukban ellentmondanak egymásnak… Vállalkozóként mindenhez kell értenünk a számviteli szabályozásoktól kezdve a HR-ig, üzleti tervezéstől a marketingig – legalább egy kicsit. És persze találunk nagyszerű szakmai kontentet is, rengeteget, bármiről – de ember legyen a talpán, aki okosan tud szűrni-válogatni közöttük. Ezért szeretnénk most átnyújtani nektek egy kis ünnepi csomagot a fenti kérdésekre válasz helyett inspirációként, hogy akárhol is jártok a biznisszel, marketing-tapasztalattal, szuperjól építkezhessetek rá tovább. Itt az idő 2017-et még profibbra tervezni!

1. Stratégia

Ezt a „kötelező érvényű jótanácsot” halljuk legtöbbet: alkoss marketing-stratégiát. Lehet, hogy már ezerszer meg is tetted. De valóban minden elemét gondosan megtervezted? Valóban megismerted a vevőidet? Tudod, hogy kik ők? Pontosan? Tisztában vagy azzal, hogy milyen változást szeretnél elérni náluk? Változást abban, hogy hogyan gondoljanak a termékedre vagy szolgáltatásodra, hogy hogyan érezzenek felőle, és hogy hogyan cselekedjenek (pl. vásároljanak) a kommunikációd hatására? Megtervezted az elérés módjait, csatornáit, üzeneteket, időzítéseket? Lehetne esetleg még pontosabb? Még részletesebb? Még ötletesebb? Még hatékonyabb? Szerintünk igen: nálunk legalábbis mindig van mit állítani a műszereken!

2. Relevancia

Az előző felsorolásból nem véletlenül hagytuk ki a célzásokat – meg persze egy sor más szempontot, de erre az „apró részletre” itt visszatérünk: ha mindig biztos vagy abban, hogy a vevőidet, üzleti partnereidet azon a ponton tudod megszólítani valós válasszal, ahol a kérdése felmerül, már félig nyert ügyed van. Hogy miért? Mert átgondoltad, hogy milyen válaszod van, kinek a kérdésére válasz ez valójában, és hogy hol találkozik egymással a párbeszéd két szereplője. Ezzel máris hatalmas „szívességet” tettél a bizniszednek!



3. Mindig adj többet 

Kicsit ellentmondásos az elmélet, mely szerint ha igyekszel többet adni a partnereidnek, mint amire számítanak az ellenérték alapján, az végül bőségesen megtérül – mert akkor végső soron nem is adtál többet, hiszen megtérült…:) Oké, nem kell olyan szigorúan mérni, de ha szinte kínosan ügyelsz arra, hogy a szolgáltatásod összességében azt az érzést nyújtsa a vevőidben, hogy „igen, ez nekem nagyon is megéri!”, akkor nemcsak ő maga lesz elégedett vásárlód, hanem másnak is ajánlani fogja a megoldásaidat. Érd el nála, hogy busás jutalomként élje meg, hogy veled dolgozhat, nálad vásárolhat! Te magad pedig a legvégén szintén sokkal gazdagabban zárod a dílt. És ugyanez vonatkozik a marketing-üzenetekre, az eredeti ígéretre is!

4. „Miért”

Simon Sinek híres TED-előadását nem lehet elégszer idézni – arra hívja fel a figyelmet mérhetetlen meggyőzően, hogy amíg nem tudod, miért is épp azt kínálod a világnak, amit, addig nem fogsz tudni átjutni vele. Legyen a „miért” az origód, a mozgatórugód, legyen a meggyőződésed az életed motorja, és a vállalkozásodat is erre a gondolatra fűzd fel. Ez a „miért” fogja szenvedéllyé, örömteli mindennapokká változtatni a taposómalmot, ha véletlenül egy ponton már azzá vált volna… A sikeres cégeket örömteli szenvedélyből irányítják. Legyen az egyik ilyen cég épp a tiéd! Ebből az üzleti szemléletből pedig szinte magától áramlik elő a kommunikáció.

5. Mérés és tanulás

Persze ez is kőkemény stratégiai kérdés, de muszáj külön kiemelni: ha nem figyeled meg a mintázatokat, hol csúsznak el a marketingbe fektetett összegek, nem fogod tudni meghatározni a javulás útját. Amióta a PPC uralja a marketing-eszköztárat, nagyjából megdőlt az elmélet, hogy a marketingre költött összeg fele ablakon kidobott pénz. Értsd meg, mert lehetőséged van rá, hogy mi működik a kommunikációdban, és mi nem, sokkal hatékonyabb leszel. Ebben is.

6. A tartalom mindig maradjon „király”

Okos eszközrendszer zseniális PPC-alapokon, persze, ezt tudjuk, hogy szükséges. De nézd meg újra a „miért”-et, nézd meg újra a relevanciát, nézd meg újra akár a teljes stratégiát – ki fog hullani belőle a válasz, hogy hogyan kell megfogalmaznod, és újra és újra és újra elmagyaráznod a közönségednek: hogyan szolgálja az érdekeit, amit nyújtasz neki.
Újra és újra rá kell majd döbbenned, hogy amit ilyen módon megfogalmaztál, az valójában maga a „killer content”. Igen, tudjuk, mert mi is ezt az utat járjuk, a tartalommarketing időigényes folyamat. (Folyamat! Nem kampányok sorozata!) De megéri, mi nagyon kedveljük.

7. Csapat

Ha nincs olyan szerencséd, hogy a marketing-tevékenységedet csapatban végezheted (szakértői gárdával a hátad mögött, alvállalkozókkal, szakterületek értő felelőseivel), még mindig bevonhatod a munkába a vállalkozó-társaidat, sőt, végső soron még a megrendelőidet is. Amikor például elkezdtünk videókat készíteni, vagy Számlázz.hu Műhelyt szervezni, ez is a motivációk között szerepelt: együtt gondolkodni, egy-egy villámprojekt erejéig összekapcsolódni a Számlázz.hu-sokkal. Szuper csapatmunka volt minden egyes darabja, nagyon-nagyon megérte! És nem is kizárólag a YouTube-on látható eredmény miatt, hanem a rengeteg értékes visszajelzés miatt is.

8. Kitartás!

Legutóbbi videónk egyik kulcsmondata Lugosi Vikitől hangzott el: „ha épp vacak nap van, vacak hét, vagy vacak hónap, akkor is csinálni kell tovább, mert maga a vízió jó.” A legtöbb motivációs videóban is az a szcenárió, hogy emberünk már évek óta csak tolta-tolta, már majdnem feladta, amikor egyszercsak elkezdett felívelni a cég, és mára sikersztoriként osztja meg az életútját. Voltaképp a Számlázz.hu-val is ilyesmi történt… 🙂 A három alapító 5 év után szinte már bezárta volna, ehelyett kitartottak mellette, bevontak plusz üzleti szakértelmet, ami még hiányzott, és az akkori 800 felhasználóból mára 35 ezer lett. Megint csak: nagyon is megérte!

9. Feltöltődés 

Hogy honnan meríthetünk? Hát például egymásból. Más vállalkozók történeteiből, hasonló cipőben járók tapasztalataiból, üzlettársaink, partnereink kitartásából, nézőpontjaiból, vagy akár a művészetből, szórakozásból, kikapcsolódásból. Ha van valami, amire érdemes saját receptet kidolgozni, akkor az a „visszatöltődés stratégiája” – legyen egy titkos kincseskamrád (zene, sport, család, kertészkedés, futás, meditáció, önkénteskedés, csokikészítés, kutyamenhely, ejtöernyőzés, bármi), amit megnyithatsz a magad számára, ha süllyed az inspiráció-higanyszál.

Gyere el időnként egy-egy Számlázz.hu Műhelyre, olvasd rendszeresen a blogot, és ígérjük, mi 2017-ben is mindent megteszünk, hogy a Számlázz.hu-sok legyenek az iparáguk leginspiráltabb sikercégei! 🙂

Találtál bármit az ötletek között, amivel egyetértesz? És te mivel egészítenéd ki a listát? Várjuk a kommentjeidet, itt, vagy a Facebook-on!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST