Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.07.16. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Kalandos napunk volt tegnap, felejthetetlen élményekben gazdag – a nap koronájának csúcs-gyémántja már korán reggel, a kelő nappal felcsillant, ugyanis kéziszámlatömböt kellett vásárolnunk különös okból kifolyólag… Adódott alkalom tehát végleg meggyőződnünk arról, hogy páratlan, felbecsülhetetlen értékű élettapasztalat, így nektek is örömmel ajánljuk: sétáljatok be egy nyomtatványboltba, és vegyetek számlatömböt! Elmondjuk a legfontosabb érveket, de komoly, miért jó számlatömbbel & kézzel számlázni.

1. Mert vásárolhatsz hozzá kötelezően egy „SZIGORÚ SZÁMADÁSÚ BIZONYLATOK BELSŐ NYILVÁNTARTÁSA” elnevezésű kartotékot is, kerek 50 forintért. És tegyük a szívünkre a kezünket, ma már olyan kevés dolgot adnak nekünk oda 50 forint ellenében, hogy ettől külön nosztalgikus melegséghullám önthet el bennünket.

2. Mert előkaparhatod ugyan az adóazonosító számodat valahonnan fizetéskor, amit a kedves eladónak rögzítenie kell, de mert az adóigazolványod számát nem tudod előkeríteni az istenért sem, ezért könyöröghetsz hosszan az alkalmazottnak, hogy „lécci-lécci hadd diktáljam be utólag, és hadd vigyem magammal ezt a gyönyörű számlatömböt most azonnal„, amire ő nagy kegyesen beleegyezik, és ez a kölcsönös bizalom két ismeretlen ember között, ami hirtelen felépül, önmagában egy csoda, főleg ha te magad a részese lehetsz. Tégy egy próbát, és csodálkozz!

3. Mert ha véletlenül ebben a frissen megvásárolt tömböcskében fogsz egyszer számlákat kiállítani, akkor megtanulhatsz ismét kézzel írni! Bizony ám, ismerünk olyan embereket, nem is túl távolról, akik már csak billentyűk nyomogatásával képesek a gondolataikat (és számokat) papírra (papírra? monitorra!) vetni, ezért a lehetőség, hogy ismét körmölhetnek, rejtett és elfeledett képességeik régészeti értékű előbukkanásához vezet. Hát nem aranyos?

4. Mert ha később (a következő 8+1 évben) elveszíted, vagy széttépi a kutya, és nincsenek meg a darabjai, vagy bármi más tragédia történik ezzel a tárggyal, amit most megvettél, laponként, ismétlem, laponként akár 500.000 Ft büntetést is kivethet rád a NAV.
Ez pedig mi, ha nem az igazságosság és a példásan rendszerető életmód szerelem-házassága az adóhatóság és az állampolgár között? Jól becsüld meg a lehetőséget, és ne utasítsd vissza könnyelműen!

5. Mert megint lesz golyóstollad! Felhasználónk mesélte nekünk egyszer, hogy amióta elektronikus úton bocsátja ki számláit, nincsenek tollai. Szegényebb lenne a világod! Legyenek megint tollaid, ceruzáid, és legyenek radírjaid és ceruzahegyezőid is! És papírkosarad az asztalod alatt! És elegáns papírvágó késeid díszdobozban! Mert ezektől az eszközöktől vállalkozó a vállalkozó, nem igaz?

6. Mert tárolhatsz papírhalmokat, végre megtöltheted polcaidat, kamrádat, pincédet és nagy mennyiségű számla esetén egész raktárakat a kibocsátott számláidat rejtő dobozokkal! 8+1 évig ugyanis a papíron kibocsátott számláidat őrizned kell egy esetleges adóhatósági ellenőrzésre, amikor majd együtt lapozgattok a dobozok között az APEH NAV munkatársával, és ez hatalmas móka! Kivel lapozgattál utoljára??

7. Mert a könyvelőddel is sokkal intenzívebb lesz a kapcsolatod, mint ha online számláznál és meghívnád a rendszerbe őt is olvasói jogot adva neki!
Meglátogathatod havonta otthonában / irodájában, vagy igény szerint akár még gyakrabban is szállítmányozhatod hozzá a stócokat, bogarászhatjátok együtt a számadatokat és az újra kicsiszolt kézírásodat, hát nem romantikus…?

8. Mert a postázást is élvezheted te magad, nem fogja egy jött-ment robot elintézni helyetted – se elektronikus úton nem tudod továbbítani számláidat, se egy futurisztikus számlázóprogram szolgáltatása nem fogja lecsapni a kezedről a vidám feladatot: állj csak be szépen abba a sorba, mert pihenni minden másnap-harmadnap kell legalább egy kicsit, és mi is lenne ennél pihentetőbb a napi rabszolgasorsban, mint néhány óra kényelmes-kellemes ügyintézés?

9. Mert ha számlatömböd van, még nyomtatóra sincs szükséged! Van golyóstollad, tűzőgéped, fűzőgéped, álló és fekvő mappáid, van postád, van borítékod és van bélyeged, de pont nyomtatóra nincs szükséged, hogy gépi úton (pfujj!) kiállított számlákat nyomtatgass mindenféle olvasható írást kedvelő butuska megrendelőd kedvéért…
Maradjunk csak a járt úton, a számlaírással a jól bevált eszközöknél, és ne dőljünk be mindenféle XXI. századi háromnapos csilivili csodának!

10. Mert akinek számlatömbje van, mindene megvan. Van ideje bőven (körmölni, postázni, papírhalmokban kurkászni), és nem kell megtakarítania a gépi számlázással nyerhető értékes órákat hetente. Van helye is bőven, a tárolásra, majdnem egy egész évtizedig az adott évben kibocsátott számláit. Van türelme is, körmölni, kézműveskedni a perforáció mentén tépéssel kísérletezni. Akinek számlatömbje van, az egészsége is megvan – és ez a fő! – hiszen nyugodt, nem stresszel, nem rohan előre a világ fejlődését idegesen üldözve, nem kell a technológia által diktált tempót agyament, szolgai módon követnie. Éljen a kézműves számlázás!!! 🙂

+1. UPDATE 2018. július 18.

Mert a kéziszámlatömbből kiállított számlát aztán gépelheted fel a NAV-nak magad (ld. még: NAV Online számlázás), mert se a számlatömb (se a könyvelőd) nem fogja beküldeni helyetted. A dupla munkánál pedig ‘mi sem nagyobb élvezet…!

Ha mégis szeretnéd – szeretett számlatömböd mellett – bizonyos számláidat mégis online készíteni, regisztrálj magadnak számlakibocsátó fiókot szépen nyugisan, majd valamikor, itt!

REGISZTRÁLOK