Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.01.11. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS 2021.01.11.: Mivel 2021. január 4-től gyakorlatilag minden számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, a 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet a PTGSZLAH adatszolgáltatást eltörölte, vagyis nem kell többé a nyomtatványt elektronikus úton továbbítani a NAV-nak.

Tényleg nem kell beleszakadnod az erőlködésbe, hogy megfelelj a NAV szeptemberben érvénybe lépő rendeletének? Tényleg! Ha edzőtermet, tánctermet, mosodát, kölcsönzőt, gépjárműjavítót üzemeltetsz, van más megoldás is.
A fodrászok, kozmetikusok kapcsán is írtunk korábban az online kassza alternatívájáról: ha a nagyon költséges és bonyolult rendszert nem szeretnéd a saját üzletedben bevezetni, de 2017-től te is a kötelezettek körébe tartozol, rád is vonatkozik:

online kassza helyett választhatod az áfás számla kiállítását.

Idén szeptember 30-tól, és 2017. január 1-től két lépcsőben kiterjesztjük az online kasszák használatát” – idézte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert az index.hu.

A NAV gazdaságfehérítő intézkedései által diktált követelményeknek azonban úgy is megfelelhetsz, ha nem próbálsz kibújni a szabályszerűség egyre szoruló hálóján…
Ehelyett nyugodtan fordítsd minden kreatív energiádat a vállalkozásodra, és a NAV-állóságot bízd egyszerűen ránk! 🙂 A nyugtaadást online kassza helyett számla kiállításával válts ki, és tökéletesen szabályszerű maradsz, miközben nem verted magad fölösleges kiadásokba.

Miért jó ez neked?
  • Sokkal olcsóbb – a költséges pénztárgép árát (és esetleges javíttatásainak árát) költheted inkább a vállalkozásod fejlesztésére, a saját mobilodról, tabletedről, desktopról kiállított számla ingyenes csomag használata esetén: 0 Ft.
  • Sokkal egyszerűbb – számla kiállítása meglévő, internetkapcsolattal rendelkező bármilyen eszközről, abban az esetben, ha ezt az üzletmeneted lehetővé teszi (például edzőteremben egy havi bérlet megvásárlásakor könnyedén sort keríthetsz rá), lényegesen egyszerűbb, mint pénztárgépet üzemeltetni.
  • Jogszabálykövető – a számlázóprogram folyamatosan reagál az adózási feltételek változásaira, tehát a fejlesztések eleve elérhetőek a programban (nem úgy, mint az online pénztárgépben, ami csak áll a pulton bután:).
  • Biztonságos – nincs adatvesztés, nincs üzemzavar, nincs leállás, hiszen az online számlázó a felhőből üzemel.
Rám is vonatkozik a lehetőség?

Nézd meg magad a listán, szerepelsz rajta? Igen, ha az alábbi, újonnan „megszólított” típusú vállalkozások közé tartozol, akkor megteheted, hogy számlaadással váltod ki az online kasszát.

2016. szeptember 30-tól a következő tevékenységekkel bővül az online pénztárgépes nyugtaadásra kötelezettek köre:

  • 45.20 gépjármű-javítási, karbantartási tevékenység
  • 45.32 gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi tevékenység
  • 45.40 motorkerékpár, -alkatrész kiskereskedelmi, javítási tevékenység
  • 86.10 fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag a plasztikai sebészet
  • 93.13 testedzési szolgáltatások
  • 93.29 máshová nem sorolt egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag a tánctermi, diszkó működtetési tevékenység
  • 96.01 textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét is) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási tevékenysége
  • 96.04 fizikai közérzetet javító szolgáltatási tevékenység (nem tartozik ide, az orvosi gyógymasszázs és terápia, ez a tevékenység a 86.90 TEÁOR szám alá van sorolva és a magántanár, -edző sportoktatása, ez a tevékenység pedig a 85.51 TEÁOR szám alá tartozik)
A legtöbb esetben az üzletmenet tökéletesen lehetővé teszi – például nem kell tartanod attól, hogy komoly sor képződik a pultnál míg adatokat egyeztetsz, vagy a vendéged adatait eleve elkérted már -, így a NAV által megkövetelt költséges és bonyolult rendszert nyugodtan mellőzheted. A papír alapú vagy elektronikus számla kiállítása jogszerű eljárás a nyugtaadás helyett, itt írtuk le a legfontosabb tudnivalókat a bevezetésről: Pénztárgép helyett számlakibocsátás: gyakorlati útmutató.
Mivel jár?

Megkérdeztük az Adókultúra.hu szerzőjét, Gazdagné Novák Mária adószakértő és könyvvizsgálót, hogy mi a teendő, ha nem szeretnénk online pénztárgépet használni:

Az adózó, aki nyugtakibocsátási kötelezettségét nem szeretné online pénztárgép használatával teljesíteni, választhatja, hogy minden bevételéről számlát bocsát ki. 

Ha kizárólag számla kibocsátásával teljesíti nyugtaadási kötelezettségét, akkor havonta a tárgyhót követő hónap 15-ig jelentési kötelezettséggel tartozik a kibocsátott számlákról a PTGSZLAH nyomtatványon, melyet elektronikus úton kell benyújtania az adóhivatal felé.

Ennyire egyszerű!

Mit NEM jelent mindez?


Azt például nem jelenti, hogy nem kell megfelelnek a NAV elvárásainak. Meg kell felelni, a számláidnak rendben kell lennie, még ha ezt nem is az adóhatóság által diktált megoldással, hanem egy sokkal felhasználóbarátabb eszközzel teszed is.

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST