Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Korában írtunk arról, milyen újdonságokat és előnyöket hoz a Számlázz.hu új számlaképe. Van azonban két olyan tartalmi változás is, amely érinti a jogszabályok területét.

Az első és legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban az, hogy a Számlázz.hu eddig is megfelelt minden jogszabályi követelménynek, és a jövőben is minden esetben meg fog felelni a jogszabályoknak.

Nézzük a két tartalmi változást!

Az idegen nyelvű számlák egynyelvűek

 

A magyaron kívül még hétféle nyelven készíthetsz számlát. Az új számlakép fontos jellemzője, hogy az idegen nyelvű számlák nem tartalmazzák a feliratokat magyar nyelven. Tehát az angol nyelvű számlán csak angol nyelvű szövegeket találsz, a horvát nyelvűn csak horvát nyelvű szövegeket, stb.

Ennek több előnye is van:
  • külföldi partnereidnek a számukra zavaró magyar feliratok nélkül adhatsz olyan számlát, amely az EU teljes területén megállja a helyét (egyszerűen esztétikus)
  • zsúfoltságtól mentes, szép, letisztult számlakép
 
Oké, de mi lesz a könyvelőmmel?
Igen, a könyvelő a vállalkozás fontos szereplője. De annyira azért talán nem, hogy az ő egyedi szempontja határozzon meg ilyen fontos kérdést. Sokkal ésszerűbb lenne, ha a könyvelő:
  • nem a kinyomtatott számlák képe alapján könyvelne, hanem a számlakibocsátó fiókból lekérhető ÁFA lista (Excel táblázat) adatai alapján
  • még szerencsésebb, ha a 17 támogatott könyvelői rendszer egyikét használja, és a számlák adatait kiexportálja a számlakibocsátó fiókból, majd betölti közvetlenül a könyvelési rendszerbe
  • ráadásul ezt a könyvelői hozzáférés segítségével önmaga is meg tudja tenni
Nincs másolati példány, csak eredeti
Tudtad, hogy 2010 óta nincs „eredeti példány”, sem „másolati példány”? Tudtad, hogy nincs számla példányszám sem? Az ezt megkövetelő jogszabályt – EU-s harmonizáció miatt – 2010 szeptember 27-n helyezték hatályon kívül.
Mit jelent ez?
  1. A számlán nem kell feltüntetni sem az „eredeti példány”, sem a „másolati példány” szövegeket.
  2. A számla nyomtatási példányszámát sem kell feltüntetni.
  3. Ugyanazt az egy (eredeti) példányt kapja kézhez:
    • a vevő,
    • a könyvelő (ha szüksége van rá),
    • és ugyanezt az „eredeti” példányt kell archiválni is (őrizni).
Ennek értelmében a Számlázz.hu új számlaképén sem szerepelnek ezek a feliratok*. Bátran add tehát az „első” vagy „eredeti”, tehát az egyetlen létező példányt a vevődnek is és a könyvelődnek is.
* valójában a megengedő jogszabályok csigalassú terjedése miatt
a számlaképen szerepel az „eredeti példány” felirat
Az új számlaképről azt is kell tudnod, hogy hihetetlen esztétikus, hogy kaméleonként változtatja a színét az általad feltöltött logó színeinek megfelelően, és hogy továbbra is 100%-ig NAV-álló. Részletekért kattints: Mostantól tiéd a (szerintünk) legszebb számlakép
Te már az új számlaképet használod? Ha még nem,

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST