2015. augusztus 11., kedd

10+1 ok, amiért pompás dolog a Számlázz.hu-val dolgozni - avagy: kommunikátorok irigykedjetek! :)

Tavaly év vége felé a Számlázz.hu blogján egyszer csak megjelent egy újabb szerző -- a szolgáltatás-fejlesztési vezető Stygár László mellett --, és minden különösebb hacacáré vagy magyarázat nélkül elkezdett ide posztolgatni... Ideje bemutatkoznom (ez a kevésbé fontos része, Szeszlér Vera vagyok, és marketing-kommunikációval foglalkozom), és ideje megosztanom, hogy miért is különleges vállalkozás a Számlázz.hu - kommunikációs szemmel.A marketing-kommunikáció nem egzakt tudomány. Sokak szerint eleve nem is tudomány..:) Ami biztos, hogy utoljára a közösségi média, az "alkotói web" és a startup-kultúra állította feje tetejére ezt a szakmát, eszközöktől a gondolkodásmódig mindent. Épp a napokban írt a DigitalHungary egy flott összefoglalót arról, hogy miért "nincs univerzális szakember" -  ebben az alaphelyzetben egyetlen Számlázz.hu-típusú szervezetnek sincs könnyű dolga, ha értelmes mederben szeretné tartani a kommunikációs folyamatait. Felsorolunk 10+1 körülményt, amelyek viszont rengeteget könnyítettek ezen a bonyolult helyzeten:1. Szakmailag: eleve tudták!

Durvát mondok, de a Számlázz.hu-nál már eredetileg is értették és működtették azt a marketing-szemléletet, amit máshol évekig tart (vagy soha nem sikerül) átvinni. Informatikusokról beszélünk, méghozzá profikról és régi motorosokról a szakmában - mellette pedig vágják a marketing-kommunikáció elvi alapjait is. Gyakorlatilag tapasztalati úton visszaigazolják a szakma lényegét, nekem már csak folytatnom kellett, amit félig ösztönösen kialakítottak. Mi ez, ha nem jutalom-utazás? :)


2. Stílus

Olvastátok a blogot korábban is, és láttátok a saját szemetekkel: a humor, a közvetlenség, a fantázia egyáltalán nem idegenek a számlázás borzongatóan száraz világától. Hogyan?? Könyvelésről, adózásról, pénzügyi labirintusokról, technológiai problémákról és azok körmönfont megoldásáról - szellemesen, olvashatóan, élvezhetően megnyilatkozni? Elképesztő, és az is marad. Számomra  megtiszteltetés társszerzőnek lenni egy ilyen blogon! :) Szakmailag megint csak egy akkora csillagos ötös, hogy csak úgy csillog a lap szélén.


3. "Mission completed"

Valahányszor szóba jön, hogy a Számlázz.hu-hoz bármilyen módon közöm van, majd' minden ismerősöm mosolyogva bólogat, "úú, azt szeretjük, mi is használjuk!". Szinte az az érzése támadhat az egyszeri marketingesnek, hogy a feladat már el is van végezve.:) Persze ez nem így van, mert van bőven tennivaló, de ilyen márka-ismertséggel indítani: igazi szakmai almáspite vaníliafagyival.


4. Majdnem csokis

Plusz nemcsak ismerik, hanem szeretik is! Én ilyen magyar márkát (a TúróRudin kívül) tényleg nagyon keveset ismerek. A felhasználók többsége nemcsak simán használja a Számlázz.hu termékeit, hanem elégedett is velük, így már csak azért nem "love-brand", mert egy számlázóprogramba mégsem olyan könnyű beleszeretni, mint egy túrós-csokis csemegébe...


5. Stílus, megint!

Mondtam már a stílust, ugye? Viszont stílusosan nemcsak írni, hanem céget vezetni (programot írni, rendszert fejleszteni, stb.) is lehet! Felszelni például egy tortát a húszezredik felhasználónál, vagy a tizedik szülinapot közös vacsival ünnepelni - felbecsülhetetlen. És nemcsak a szokásos okokból (mini-csapatépítés, mini-motiváció, HR-blabla), hanem mert a valódi figyelmesség valódi ünnepet hoz létre, minden alkalommal. Tudod mekkora szükség van az ünneplésre...?6. Nyitottság

A maga nemében határozottan vicces folyamat indult el, amikor elkezdtem bedobálni a "marketinges" kis ötleteimet, strukturális kis elképzeléseimet, metodikáimat... :) Persze, egy új terület új nézőpontokat hoz az új problémáival együtt, az új lehetőségekkel új igények és kötelezettségek is járnak - de működik, sőt, hihetetlen támogató a közeg, el se tudtam volna képzelni, hogy ennyire az lesz. Ismersz olyan vállalkozót, embert, aki így képes változni?


7. Tanulás, inspiráció

Hihetetlenül fontos: a jó értelemben vett szakmai alázat, az alaposság, a körültekintő, szinte kínos becsületesség, amivel a munkához és a bizniszhez a Számlázz.hu vezetői hozzáállnak, ragadós példa - csak nyitottnak kell lenni rá. Korábban sem voltam egy tipikus mutyisztán, de amióta őket ismerem, rengeteget tanulok a vállalkozói világ értelmes, értékes oldaláról. Gyanús, hogy magából a szoftverből is épp ez a szemlélet sugárzik, ezért használja 21-ezer vállalkozás, de ezt már csak a kemény idegzetű olvasók kedvéért mertem hozzátenni...:)


8. "Nem tudom, Mr. Poljakov..."

Azt sem gondoltam volna, hogy egy csapat már-húsz-éve-is-profi informatikussal egyszer még jókat fogok röhögcsélni, de rendszeresen. Most sajnos nem árulhatom el, hogy a Macskafogón, és a nyúlon-túlon kívül milyen kultúrtermékeken is bírunk pusztulni - pláne azt nem, hogy szakmialag miken! - elég az hozzá , hogy tényleg nem voltam felkészülve ilyen hangulatra. Illetve én simán, de hogy ők is....? :)


9. Oké hibázni, ér vitatkozni!

Mindebből talán már rájöhettetek, hogy nem egy fegyencképzés a Számlázz.hu-val együtt dolgozni. Rendben van tévedni, vagy segítséget kérni: a hiba arra való, hogy kijavítsuk, a tudásbeli hiányosság arra, hogy kipótoljuk, a csapatmunka pedig arra, hogy segítsünk egymásnak, ha valaki valahol elakad. A közös célokért zajló, időnként vérre menő vitáknál termékenyebb alkotó-közeget pedig nehezen tudok elképzelni.


10. Bringás cég

Tizenöt éve közlekedem a városban bringával. Abból a fajtából való vagyok, aki télen leteszi, de pl. 40 fokban nem - minél rövidebb ideig tartózkodni a szabadban, ez a lényeg ilyenkor, nincs még egy közlekedési eszköz, amivel ez tökéletesebben megvalósítható. Na, itt már az irodában is eleve volt egy ilyen álló-bringa, de a többiek is elkezdtek bringával járogatni, és kb. az ötödik bringavásárláson vagyunk túl csapatszinten az elmúlt fél évben - bár egy tandemet "elveszítettünk".
Hogy mit jelent "bringás cégnek" lenni? Lendületet, gördülékenységet, flow-t. Így tényleg bárhová el lehet jutni! :)


+1. Mindenki más is hasonló

Miközben a Számlázz.hu projektjein dolgozom, és megismerem a körülöttük mozgó cégeket, arcokat, csupa hasonló lénnyel találkozom. Ez egy kicsit olyan, mint amikor találkozol az erdőben a tündérrel, aki teljesíti egy kívánságokat, és rafkósan azt kéred tőle, hogy mostantól minden kívánságod teljesüljön. Persze ez csak egy metafora, de azért csípem.:)
A Számlázz.hu-hoz akár felhasználóként, akár együttműködő partnerként csatlakozó vállalkozások nagyrészt hasonlóan élnek és alkotnak, a tervezettség, a pozitív gondolkodás, a lendületes, innovatív hozzáállás pedig közös sikertényező.


Mielőtt azt hinnéd, hogy a Számlázz.hu irodában a falakból is rózsaszín limonádé csöpög, emlékeztetünk rá: itt kőkemény munka zajlik, és zseniális termékek pottyannak le a futószalagról, acélos minőségi követelmények mellett - és ez tényleg így van. De mindez nem jöhetett volna létre, ha ez az atmoszféra, ez a 10+1 alapérték nem lett volna jelen, méghozzá az első pillanattól. Melyik az a szakma amelyik képes megfejteni a siker titkát...?Neked még nincs számlakibocsátó fiókod?? 
Akkor most jött el a megható pillanat, 
hogy végre regisztrálj magadnak egyet.