Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.11.14. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FONTOS! 

  • Helyesbítéskor nem egy teljesen új számla készül, ami semmissé teszi az eredeti számlát. Ilyenkor korrigálunk, tehát az eredeti számla és a helyesbítő együttesen érvényes, együtt kell leírniuk a valós gazdasági eseményt.
  • Olyan számlát nem sztornózhatsz, melyhez kapcsolódik helyesbítő számla. Ha szükséges korrigálnod, akár nulláznod a gazdasági eseményt, akkor azt egy újabb helyesbítővel teheted meg. A helyesbítő számla tartalmát mindig tudod szerkeszteni annak érdekében, hogy a megfelelő eredményt kapd meg.
  • Helyesbítő számla kiállításakor a Számlázz.hu felületén NEM tudod módosítani az eredeti számla következő adatait:
    – a partner adatait,
    – a számla pénzforgalmi jellegét,
    – a számla pénznemét.
  • A helyesbítésről mindig aktuális tudástár cikkünkben olvashatsz.

Ha nem pont úgy sikerült a számlakibocsátás, ahogyan szeretted volna, az első és legfontosabb: NE ESS PÁNIKBA.

Megmutatjuk, mi a teendő!

Az első és legfontosabb kérdés: a kiállított számla mögött

  • van-e tényleges vásárlás (gazdasági esemény),
  • vagy a számlakibocsátás pillanatában (vagy közvetlenül utána) vevő elállt a vásárlástól?

Utóbbi esetben, tehát ha a vevő elállt a vásárlástól, akkor a számlát sztornózni kell. Ehhez kattints a sztornózandó számlán, majd a lenyíló vezérlőfelületen válaszd a „sztornózom” feliratot. A sztornózó számla teljesítése általában megegyezik a rontott számla teljesítési dátumával, viszont a sztornó számla kelte minden esetben a sztornó számla kiállításának dátuma lehet.

Előbbi esetben, vagyis ha a vásárlás megtörtént, de a vásárlás adatait nem teljes egészében fedi a kibocsátott számla, akkor helyesbítő számla kiállítására van szükség.

A helyesbítő számlán negatív és pozitív tételek (értékesített cikkek/szolgáltatások) szerepeltetésével korrigálhatjuk számláinkat a valósághoz.

Egy számlával szemben több helyesbítő számla is kiállítható, tehát több korrekciós lehetőségünk is van.

Hogyan történik a helyesbítő számla kiállítása?

  1. Keresd meg a helyesbítendő számlát.
  2. Kattints a helyesbítendő számlán.
  3. Válaszd a „helyesbítő számlát készítek” feliratot.
  4. A számla szerkesztőben tetszőlegesen módosítsuk a szereplő tételsorokat. Figyelem! Itt nem a számla ismételt kiállítására kerül sor, hanem az itt alkalmazott negatív tételekkel csökkentjük a korábban kiszámlázott számla tartalmát, illetve a szerepeltetett pozitív tételekkel növeljük az eredeti számla értékét.

Nézzük a működést egy példán keresztül!

helyesbito_szamla_gyumolcsEsemény 1: a vásárló megvesz (és kifizet) 1 kiló almát és 2 kiló körtét.
 
Számla: az eladó kiállít egy számlát a fenti menyiségekkel:
  • 1 kiló alma 99 Ft
  • 2 kiló körte 2 x 50 = 100 Ft.

Esemény 2: a vásárló a 2 kg körtéből visszahoz 1 kg körtét, és kéri vissza a körte árát.

Helyesbítő számla: az eladó kiállít egy helyesbítő számlát -1 kg körtéről (mínusz 1 kg). A helyesbítő számla végösszege így -50 Ft (mínusz 50 Ft), amit átad a vevőnek.
 
Ilyen módon korrigáltuk az eredeti számla adatait a valóságosan megtörtént vásárláshoz, hiszen ténylegesen csak 1 kg körte értékesítése történt meg.
 
Abban az esetben, ha a vevő az 1 kg körte visszaadásával egyidejűleg vásárol 1 kg szilvát, akkor ennek a pozitív tételnek (1 kg szilva) is a helyesbítő számlára kell kerülnie.

 

Mire NEM alkalmas a helyesbítő számla?

  1. A vevő adatait (név, cím, adószám) nem lehet helyesbítő számlával módosítani. Ilyenkor a számlát sztornózni kell. A számlakibocsátó adatait (saját adatokat) viszont lehet helyesbítő számlával módosítani.
  2. A számla pénzneme sem módosítható helyesbítő számlával. Ilyenkor is sztornózni kell.
  3. A számla jellege (e-számla vagy papír alapú számla) sem változtatható meg semmilyen módon. Ha e-számlát bocsátottál ki papír alapú számla helyett (vagy fordítva), akkor az eredeti számlát sztornóznod kell.
 

Előjelekre figyelni!

A helyesbítő számla kibocsátásakor nagyon fontos, hogy az eredeti számla és az azt korrigáló helyesbítő számla vagy számlák előjeles összege leírja a megtörtént gazdasági eseményt. Igen, igényel egy kis odafigyelést, meg a plusz-mínusz használatának alapismeretét, de menni fog! Ha pedig mégse, még mindig ott a helyesbítő helyesbítője… 🙂 Egy a lényeg: DON’T PANIC! 🙂
 
 
 
Végső soron nem is olyan bonyolult az egész, igaz? Kérdés esetén állunk rendelkezésedre kapcsolatfelvételi oldalunkon.